INTERESNA DEJAVNOST: TABORNIKI

20. 6. 2019

Taborniški krožek je praviloma potekal vsak drugi ponedeljek. Občasno nam jo je zagodlo vreme ali drugi dogodki v okviru zavoda. Kljub temu je bilo izpeljanih kar nekaj srečanj in vsako od njih je trajalo dve uri. V letošnjem šolskem letu sva krožek izvajala učitelja Sebastjan in Matej. Krožek pa je vsakokrat obiskalo približno deset otrok.
Vsako srečanje je bilo posebej načrtovano in največkrat izpeljano v naravi. Veliko časa smo usvajali druge taborniške vsebine, se učili najrazličnejših vozlov, pridobivali znanja o varnem kurjenju ognja, izdelavi ognjišča in pripravi obroka v naravi. Več srečanj je bilo posebej namenjenih spoznavanju zemljevida, orientiranju in izvedbi orientacijskih pohodov, kar so imeli učenci še posebej radi. Takrat so bili razdeljeni v manjše skupine in so se preizkusili v orientiranju in iskanju kontrolnih točk po Smledniku in v njegovi okolici. Dokazali so, da so pridobili dovolj znanja in se vsakokrat srečno in zelo zadovoljni vrnili na cilj. Pozimi, ko je bilo vreme izrazito neugodno, smo si skupaj ogledali film Gremo mi po svoje in se ob njem tudi pogovorili in na ta način spoznali taborništvo in marsikaj novega. Tako smo spoznali tudi taborniško himno, se jo naučili in skupaj ubrano zapeli. Tekom šolskega leta so otroci enkrat rešiti pravi taborniški test, da sva mentorja lahko videla njihov napredek in osvojeno znanje.
Vso osvojeno znanje bomo še pred koncem šolskega leta skupaj preverili na pravem taborniškem bivakiranju. Takrat se bomo s polnimi nahrbtniki potrebščin, oblačil in hrane odpravili v gozd. Tam si bomo pripravili bivake iz naravnih materialov in šotorskih kril, skuhali golaž v kotličku in noč prespali v gozdu. Skupaj bomo doživeli še marsikaj zanimivega.
Skoraj vsi učenci in učenke, ki so septembra začeli obiskovati krožek, so v njem vztrajali do konca, se ga celo leto z veseljem udeleževali in pri njem resno sodelovali. Tako da gre pohvala prav vsem in taborniški pozdrav do naslednjega srečanja!

Vzgojitelja: Sebastjan in Matej