Doživljajski projekti

V VIZ Smlednik vsako leto v času šolskih počitnic za naše učence pripravljamo doživljajske projekte. Doživljajski projekt je vzgojno-izobraževalna oblika s smotrno načrtovanim vzgojno-izobraževalnim programom, katerega osrednji vsebinski sklop je narava. Bistvo je, da učenci za nekaj časa odidejo v neposredno naravno okolje, kjer s premišljeno izbranimi vzgojno-izobraževalnimi vsebinami in posebnim načinom življenja nadaljujemo pedagoško delo. V okviru projektnega dela seznanjamo učence z različnimi prostočasnimi dejavnostmi v naravi ter jih tako usmerjamo v dejaven, koristen, kulturen in zdrav način preživljanja prostega časa v naravnem okolju (s tem pa jih seveda odvračamo od brezciljnega pohajkovanja in nezdravega načina preživljanja prostega časa ob koncih tedna in med počitnicami). Z neformalnim učenjem vzpostavljamo medsebojno zaupanje in spoštovanje, prispevamo k navajanju na samostojnost ter vplivamo na oblikovanje ustreznih navad in vedenjskih vzorcev.

PROJEKT ZIMOVANJE

V času zimskih počitnic 2017 smo se odpravili na tridnevno zimovanje na Kope. V ponedeljek zjutraj smo se Lea, Pavel, Maks, Matic K., Filip in jaz ter vzgojitelja Sergeja in Iztok napotili proti Kopam. Nastanili smo se v Lukovem domu. Odložili smo prtljago in se odpravili na smučišče. Prvi dan smo imeli lepo vreme, ki smo ga dobro izkoristili za smuko. Razdelili smo se v skupini, in sicer na tiste, ki so že dobro smučali, in tiste, ki smo bili začetniki. Renato in Lea sva pod vodstvom mentorice Sergeje vadila zavoje, se učila ustavljati itn. Ostali pa so z vzgojiteljem Iztokom nabirali kilometre po strminah. Ko nismo smučali, smo imeli prosti čas in se ponavadi družili in zabavali. Vzgojiteljica Sergeja nas je poučila tudi o pravilih na smučišču (10 FIS pravil oz. mednarodna vedenjska pravila). V torek je močno pihal veter, a to nas ni ustavilo, kilometre smo nabirali po edini odprti progi. Sreda je bila naš zadnji dan zimovanja in zjutraj smo pripravili prtljago ter se po smučanju in kosilu odpravili proti Smledniku. Zadnji dan smo vsi smučali po strmini. Hrana je bila odlična, saj smo lahko v samopostrežni restavraciji sami izbirali, kaj želimo jesti. Na poti domov smo se ustavili še na pici. Vsem nam je bilo všeč, vračali smo se s pozitivnimi vtisi in upamo, da se zimovanje naslednje leto ponovi.


Vodja projekta: Sergeja Anžič

IMG_7383

IMG_7415_p IMG_7333

PROJEKT KRK

Krk_0151

V okviru VIZ Smlednik smo v začetku meseca avgusta že četrto leto zapored organizirali in izpeljali Projekt Krk. Projekta se je udeležilo šest učencev našega zavoda. Učenci Staš, Renato, Filip, Žiga, Tadej, Pavel ter spremljevalna učitelja smo bili nastanjeni v Domu domžalskih otrok v Vantaćićih na otoku Krku (Hrvaška), kjer smo imeli odlične bivalne pogoje.

Rdeča nit projekta je spoznati potapljanje. Učenci so poleg potapljanja na dah z osnovno ABC-potapljaško opremo spoznali tudi potapljanje z avtonomnim potapljaškim aparatom ter opravili štiri samostojne potope v spremstvu inštruktorja. Vse praktične in teoretične vsebine so bile učencem podane na večernih predavanjih, dnevnem individualnem in skupinskem delu ter pogovoru z izkušenimi strokovnjaki.

Poleg pridobivanja novih znanj smo imeli na voljo dovolj časa, ki smo ga izkoristili za plavanje (tudi nočno), vožnjo s kanuji, »supanje«, igranje raznih iger z žogo ter druženje. Posebno doživetje sta bila obisk mesta Krk ter pohod in ogled mesta Malinska. Učenci si za delo in sodelovanje v času skupnega bivanja zaslužijo vse pohvale. Bili so vodljivi, pogovorljivi, držali so se navodil in pokazali, da znajo biti samostojni in odgovorni. Samoiniciativno so opravljali dnevna dežurstva ter jutranja bujenja. Lepo in brez težav so navezali stike z ostalimi otroki, ki so bivali v domu. Zadovoljstvo in lepi vtisi učencev nas ob vrnitvi domov spodbujajo, da z organizacijo projekta v taki obliki nadaljujemo tudi v prihodnje.

Krk_0154

Krk_0153

Krk_0152

PROJEKT DOLINA SOČE

Smaragdna reka nas je pozdravila ob Solkanskem mostu, mestu Kanal, pri HE Solkan, Plave, Doblar ter nas pripeljala do CŠOD Soča v Tolminu. V Kobaridu smo si ogledali Kobariški muzej in obiskali Italijansko kostnico. Raziskovali smo strelske jarke, kaverne in bunkerje v muzeju na prostem Kolovrat. Na Idrski planini na Matajurju nam je Rok Stres prikazal pridelavo sira, skute in masla. Njegova žena Suzana pa nas je z doma pridelanimi dobrotami pogostila. Po okrepčilu smo se odpravili na krajši vzpon na Hladni vrh, s katerega se vidi od Jadranskega morja do Triglava. Osvežili smo se v slapu Krampež in Velikem Kozjaku. Uživali smo v vodnih vragolijah v rekah Soči ter Nadiži. Obiskali smo družino Miklavič, kjer nas je čebelar Anže naučil postopka točenja medu ter pokazal sestavo čebelnjaka in obveznega oblačila. Vrhunec uživanja je bil vsekakor »rafting« z zabavnim vodičem Gregom Brešanom ter pohod do slapa Boke. Vsak dan smo pospravljali sobe in se trudili pridobiti sladko nagrado. Med seboj smo se pomerili v kvizu in ugotovili, da smo se precej naučili. Dvoboj je bil napet. Pred odhodom domov pa smo si ogledali še rudnik živega srebra v Idriji.

62 (Small)