Šolski EKO vrt

Med sprehodi pogosto opazujemo vrtove hiš in ocenjujemo njihovo urejenost. Nekateri imajo vse »robotsko« pokošeno, drugi večji kos odmerijo cvetličnim gredam, veliko pa jih ima take ali drugačne zelenjavne grede, zraven pa kakšno sadno drevo ali nasajene maline, ribez ali kaj drugega.

Na našem vrtu bomo poskusili imeti vse ali vsaj nekaj od naštetega. Spoznavali bomo vrste zelenjave, kdaj in kako jih sejemo ali sadimo, kako jih negujemo in zanje skrbimo, koliko časa kakšna vrsta potrebuje od saditve do zaužitve. Je morda uporaben in užiten tudi kakšen plevel? Katere cvetlice najlepše cvetijo?

Zagotovo bomo spoznali tudi, kaj se zgodi, če za vrt občasno malo pozabimo skrbeti. Spoznali bomo, katere živali vrt privablja (od žuželk, do ptic in morda kakšne srne).Ob tem se bomo tudi naučili, da veliko stvari v življenju ne gre povsem po načrtu. Kakšna rastlina odmre, kakšna slabo kali, drugo napadejo škodljivci. Veliko pa jih uspe in so vrtnarju v veselje. Vrt nam poleg zelenjave in cvetlic ponudi tudi sprostitev in dragocen stik z zemljo.

Koordinator ŠEV: Peter Kogovšek