ŠOLSKI EKO VRT

6. 6. 2019

V lanskem letu smo obudili idejo o skupinskih vrtičkih. Vsaka skupina je imela svojo gredo, ki jo je obdelovala in sadila rastline po svojih željah. Letos smo se odločili za skupni koncept; obdelovanje vrta ni enostavno, potrebno je nekaj znanja, želje, predvsem pa je zemljo treba obdelovati, ko je godna za to. Tako smo se odločili za skupen vrt, ki ga obdelujejo vse skupine, prijavili pa smo se tudi v program Šolski eko vrt.
Jeseni smo pobirali kamenje, presadili trajnice na skupno mesto, posušili čaje, ki smo jih nato pili celo zimo. Fantje so iz palet izdelali kompostnik, ki smo ga pridno polnili z listjem, pokošeno travo in drugimi naravnimi odpadki. Zdaj je poln in čakamo, da počasi nastaja kompostna zemlja. Spomladi smo čistili brežino ob njivi in jagodičevju postavili oporo. Hišnik nam je prijazno pomagal in s traktorjem zrahljal trdo zemljo, da je bilo potem delo pri sajenju lažje. Najprej smo posadili zgodnji krompir in ga pokrili, da mu je bilo bolj toplo. Želimo si, da ga bomo spekli pred počitnicami. V lončke smo posejali solato, ki smo jo med počitnicami pustili na prostem, da jo je zalival dež, a ker je bila najbrž okusna, so jo do zadnjega listka pojedli polži. Nekaj sadik smo zato morali kupiti in smo jih posadili naravnost na gredo. Posejali smo redkvico, zelišča, fižol, buče in nekaj cvetja, da privablja čebele in druge koristne žuželke.
“S skupnimi močmi ustvarjamo lep in uporaben vrt. Sprva nam delo ni dišalo, ker pa so se kmalu pokazali mali rezultati našega dela, smo postali bolj zagnani.” Margita.